نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
نافرمانی مدنی نسبت به مقام ولیامر، در فقهشیعه و اهلسنت باتوجه به ارتباطات دینی در فقهتشیع و اهلسنت بیانشده است که در اینجا بهاختصار به دیدگاههای اصلی هر یک از این دو مذهب میپردازیم. در فقه شیعه، اصلی وجود دارد که مفهوم «وَلَا تُطِع ْ عَصَاکَ فِی الْمَعْرُوفِ»؛ از فرمانروایانی که در معروف نافرمانی میکنند، اطاعت مکن. درصورتیکه فرمان حاکم جائر با معروف و مصلحت عمومی در تضاد باشد، نافرمانی مدنی ممکن و حتی مورد توصیه قرار میگیرد؛ اما باید توجه داشت که این نافرمانی باید به شیوهای صلحآمیز و بدون ایجاد فتنه انجام شود. در فقه اهلسنت نیز، مسئله نافرمانی مدنی نسبت به حاکم جائر مطرحشده است. برخلاف برخی از افرادی که توجیههای دینی برای اطاعت کردن از هر حاکمی را میآورند، برخی دیگر از علمای اهلسنت اعتقاددارند که اگر حاکم با ظلم و جور با قوم خود برخورد کند و مصلحت عمومی را نادیده بگیرد، نافرمانی مدنی ممکن و حتی لازم است. این دیدگاهها بر پایه تفسیر متون دینی و احادیث پیامبر اسلام (ص) بیان میشود. بهطورکلی، در این مقاله مسئله نافرمانی مدنی نسبت به مقام حاکم جائر، در ارتباطاتدینی شیعه و اهلسنت موردبررسی قرارگرفته و با روش کتابخانهای (توصیفی ـ تحلیلی) این پژوهش، صورت پذیرفته است.
. (1403). نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی. پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی, 1(1), 31-60.
MLA
. "نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی", پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی, 1, 1, 1403, 31-60.
HARVARD
. (1403). 'نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی', پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی, 1(1), pp. 31-60.
CHICAGO
, "نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی," پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی, 1 1 (1403): 31-60,
VANCOUVER
. نافرمانی اجتماعی نسبت به حاکم جائر در ارتباطات دینی فقه شیعه و اهل سنت/نصرالله سخاوتی لادانی ـ هادی خلیلی. پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی, 1403; 1(1): 31-60.